۱۲ بهمن, ۱۳۹۵

به مدل های ذهنی مخاطبان طراحی سایت توجه کنید

مغز ما برای این که تجربه شگفت انگیزی را از یک طراحی سایت درک نماید، احتیاج دارد تا با این طراحی آشنا باشد. به مدل های ذهنی مخاطبان طراحی سایت توجه کنید احتمالا این شیوه اندکی برای شما بیگانه باشد. چرا؟ به خاطر مدل های ذهنی.

به مدل های ذهنی مخاطبان طراحی سایت توجه کنید

ذهن انسان از دنیای پیرامون خود، عکس هایی می سازد. این عکس های به ما کمک می نمایند تا نتایجی بگیریم و ایده هایی را خلق کنیم. این قضییه روی درک ما در شرایط پیچیده و حساس اثر می گذارد و به عملکردها و رفتارها ما شکل می دهد و معین می نماید که به چه نحوی می توانیم مشکل به وجود آمده را حل کنیم.

این مفاهیم به معنای مدل ذهنی هستند که به شیوه ای که دنیای پیرامون مان را درک می کنیم، باز می گردد. مدل های ذهنی، طرز فکر ما را از اینکه اشیاء در پیرامون ما به چه نحوی کار می نمایند را نیز آشکار می سازد. ما برای هر چیزی که در زندگی داریم و با آن رو به رو می شویم، یک مدل ذهنی داریم: به چه نحوی در موقعیت های شغلی رفتار کنیم، در ملاقات با دیگران چه موردهایی را بگوییم، تعطیلات را به چه نحوی بگذرانیم و غیره.

مدل های ذهنی خیلی اهمیت دارند، به این خاطر که کمک می نمایند تا اطلاعات را در پیرامون خود پردازش کنیم و در ذهن خود مرتب سازیم. مثلا، هنگامی که به جایی می رویم، دقیقا می دانیم که چه موردهایی اتفاق می افتد- حتی اگر نخستینن باری باشد که به آنجا می رویم.

همگی این موردهای در طراحی سایت ها نیز صدق می نماید، مثلا، هنگامی که یک طراحی وب سایت را بازدید می کنیم، انتظار داریم که قسمت ثبت نام در سایت دارای دو قسمت مربعی شکل در سایز یکسان در کنار یکدیگر باشد. انتظار داریم که در مربع و باکس اول نام خود و در باکس و کادر بعدی رمز عبور خود را وارد کنیم. اگر این انتظارات به تحقق نپیوندند، نمی توانیم به طور سازگاری نحوه ثبت نام در سایت را درک کنیم.

مدل های ذهنی آشنا از دنیای آنلاین و طراحی سایت

بدون که متوجه شویم، از این که دنیا آنلاین به چه ترتیب و به چه شکل است، در ذهن خود عکس هایی تولید ایم. به عبارت دیگر، ما مدل های ذهنی از دنیای آنلاین در مغز خود به وجود آورده ایم. این مدل های ذهنی به اینکه صفحه اول سایت ها بایست به چه ترتیب باشند، لینک “تماس با ما” بایست کجا قرار بگیرند، دکمه های فراخوانی به مشارکت و قابل کلیک بایست به چه نحوی باشند، مربوط می شود. اگر از مخاطبان از کشورهای مختلفی خواسته شود تا چشمان شان را ببندند و هر آن چه که در ذهن خود راجع به طراحی سایت های کسب و کار الکترونیک می دانند را بیان نمایند، احتمال دارد ویژگی ها و موردهای بسیاری به صورت مشابه و یکسان دیده شود.

هنگامی که می خواهید یک طراحی سایت فروشگاهی را راه اندازی نمایید، بایست به خاطر بسپرید که احتمال دارد کاربران و مخاطبان سایت، این نوع طراحی سایت را با موردهای مشابه دیگری مقایسه نمایند – نظیر Ebay یا Amazon. هرچه طراحی سایت شما به آن چه مشتریهای در ذهن خود دارند، نزدیک تر باشد، راحت تر در طراحی سایت شما سرچ می نمایند و فعالیت هایی را انجام می دهند.

فرق و تفاوت کلیدی در مدل های ذهنی ما بین روند بالا- پایین و پایین- بالا است. نخستینن مورد بر پایه آگاهی و انتظارات فرد است و مورد دومی بر پایه داده های تازه.

مثلا اگر ما یک مدل ذهنی از دنیای آنلاین بسازیم، هم زمان که با دنیای آنلاین در تعامل می باشیم، به طور اتوماتیک روند بالا- پایین فعال می شود. در این روند نیاز به اطلاعات ورودی و تازه به مغز نیست و ذهن ما به سرعت با محیط آشنایی پیدا می نماید. در روند بالا- پایین، مخاطبان سایت در وهله اولی که با سایت رو به رو می گردند، احساس راحتی و خوشی می نمایند، به این خاطر که می دانند که بایست در کدام قسمت ها به دنیال چه چیز هایی باشند و سرج کردن در سایت برای شان ساده می شود.

به عبارت دیگر، اگر با طراحی سایتی رو به رو شویم که با چارچوبهای آن آشنایی ندرایم و مطابق مدل ذهنی ما نیست، مغز شروع به یافتن و جمع آوری اطلاعات در محیط پیرامون می نماید. در این زمینه می توانیم به منزله مثال به نخستینن باری که با گوشی لمسی و گوشی های هوشمند همراه رو به رو شدیم، اشاره کنیم. این روند پایین- بالا نیاز به تلاش بیشتری دارد تا چارچوب رو به روی خود را درک نماید. این روند نیاز به زمان و تلاش بسیاری دارد. البته هیچ کس دوست ندارد برای چارچوبهایی که با آن آشنایی ندارد، زمان خود را هدر دهد. از این رو اگر مخاطبان با طراحی سایتی رو به رو گردند که با مدل ذهنی شان هم خوانی ندارد، وقت خود را صرف شناختن آن طراحی نمی نمایند و به سرعت از سایت خارج می گردند.

مدل های ذهنی هرگز تغییر نمی نمایند

هنگامی که مدل های ذهنی تولید شد، هرگز تغییر نمی یابد. ذهن ما تمایل دارد تا نمونه های مشابه ای که در محیط پیرامون هست را بشناسد. ما همواره به دنبال موردهایی می باشیم که از نمونه های مشابه آن تجربه های موفقی کسب کرده ایم. هر چه با یک سیستم و طراحی آشنایی پیدا کنیم، برای ارائه یک عکس العمل سودمند و موثر، به زمان و تلاش خیلی کمی نیاز داریم.

اگر کاربران هنگامی که طراحی سایت شما را بازدید می نمایند نتوانند پلی میان سایت شما و تعاملات و تجربه های که از پیش داشته اند، برقرار نمایند، قادر نیست عملکرد خاصی را انجام دهند و احتمال دارد از سایت خارج گردند. آن ها از خود می پرسند که به چه دلیلی برخی موردهای در این طراحی سایت همان گونه که آن ها تصور می نمودند، نبوده است. اگر می خواهید تا مخاطبان از تعامل با طراحی سایت و کالاها و خدمات طراحی سایت شما احساس خوبی داشته باشند، بایست مطمئن شوید که مولفه های موجود در طراحی سایت تان با مدل ذهنی کاربران تان هم خوانی دارد.
کسب و کار ها بایست طراحی سایتی را بسازند که تجربه های عالی برای مخاطبان و کاربران خود فراهم می نماید. طراحی سایت بر پایه مدل های ذهنی مخاطبان سبب می شود تا آن ها تمایل بیشتری برای تعامل با طراحی سایت داشته باشند و سبب می شود تا این طراحی در ذهن مخاطبان بماند.

هر چه یک طراحی سایت با مدل شناختی و ذهنی مخاطبان نزدیک باشد، درک بیشتری از این سایت به دست آورده و ارتباط عمیقی را با آن برقرار می سازند و از این رو راحت تر می توانند مولفه های موجود در طراحی سایت را بشناسند و به خرید نمودن از سایت بپردازند. با وب کندو به روز باشید.

آدرس بازتاب: http://www.webcando.ir/blog/428-%d8%a8%d9%87-%d9%85%d8%af%d9%84-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%b0%d9%87%d9%86%db%8c-%d9%85%d8%ae%d8%a7%d8%b7%d8%a8%d8%a7%d9%86-%d8%b7%d8%b1%d8%a7%d8%ad%db%8c-%d8%b3%d8%a7%db%8c%d8%aa-%d8%aa%d9%88%d8%ac.html/trackback

ارسال دیدگاه:

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *